Smaczne jedzenie
Kuchnia koreańska opiera się głownie na ryżu i makaronie z dodatkiem towarzyszących dań zwanych banchan, sporządzonych z warzyw, mięsa oraz z soi w różnych postaciach.
1.Za narodowe danie uznawane jest kimchi, pikantna potrawa z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzepa albo ogórek, spożywana niemal codziennie. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia proszku z papryczek chili.
2.Zupy są częstym elementem każdego koreańskiego posiłku. W przeciwieństwie do innych kultur, w kulturze koreańskiej zupa jest podawana jako część dania głównego, a nie na początku lub na końcu posiłku, jako dodatek do ryżu wraz z innymi banchanami. Zupy, znane jako guk, są często przyrządzane z mięsem, skorupiakami i warzywami. Tang to bardziej formalna nazwa guk, zwykle wymaga dłuższego gotowania. Jjigae są bardziej gęste i przyprawione.
3.Jajangmyeon - podstawowe koreańskie danie makaronowe wywodzące się z kuchni chińskiej, jest bardzo popularne w Korei jako szybkie danie na wynos. Jest przyrządzane z sosem z czarnej fasoli, zwykle smażonym z pokrojoną w kostkę wieprzowiną lub owocami morza i różnymi warzywami, w tym z cukinią i ziemniakami.
.
4.Ramyeon - koreański makaron błyskawiczny składający się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od receptury.
5.Japchae - rodzaj koreańskiego dania makaronowego z marynowanej wołowiny i warzyw w sosie sojowym i oleju sezamowym.
6. Bulgogi - grillowane danie koreańskie przyrządzane jest z cienko pokrojonej w paski wołowiny, marynowanej przez minimum 2 godziny w sosie sojowym z dodatkiem czosnku, soli, cukru, oleju sezamowego, cebuli oraz sezamu. Opcjonalnie dodaje się czasami mirin (słodkie sake) oraz marchew. Tak przyrządzone mięso piecze się następnie na grillu.
koreańskiego posiłku. W przeciwieństwie do innych kultur, w kulturze koreańskiej zupa jest podawana jako część dania głównego, a nie na początku lub na końcu posiłku, jako dodatek do ryżu wraz z innymi banchanami. Zupy, znane jako guk, są często przyrządzane z mięsem, skorupiakami i warzywami. Tang to bardziej formalna nazwa guk, zwykle wymaga dłuższego gotowania. Jjigae są bardziej gęste i przyprawione
Dodaj komentarz